keskiviikko 20. elokuuta 2014

Köyhän miehen laakeriterä

Edellisen projektin yhteydesssä kävin paikallisesta Toolsista kyselemässä terän yläpuolisella laakerilla varustettua suoraa jyrsimen terää. Tilaamalla olisi ko. terän saanut ja hinta asettui n. 50 euron luokkaan. Tuolla kertaa terä jätettiin tilaamatta.

Järkeilin, että loppujen lopuksi kyseessä on suora jyrsimen terä, terän ulkohalkaisijan kokoinen laakeri ja laakerin paikallaan pitävä kiinnitysholkki. Täysin toteutettavissa oleva konstruktio.

Joten ei muuta kuin lyhin mahdollinen matka töihin, eli tuumasta toimeen:

Aloitin teräprojektin vierailulla paikalliseen laakerikauppaan. Mukaan tarttui 8 mm keskireiällä ja 16 mm ulkohalkaisijalla varustettu laakeri. Hintaa moisella oli 9 euroa. Valmiiksi pajalta löytyi 8 mm varrella ja 16 mm terän ulkohalkaisijalla oleva suora jyrsimen terä. Laakeri sujahtikin varteen vaivattomasti. Enää puuttuu laakerin paikallaan pitävä lukituslaite. Metallipuolen jämäpalalaatikosta löytyi sopivasti pätkä 18 mm akselia, josta lukituslaitteen saa mainiosti valmistettua.






Koneistushommat aloitin päätyn tasaamisella




Sitten tanko oikeaan, alle 16 mm paksuuteen. En sen tarkemmin edes mittaillut, tavoitteena oli saada paksuus alle 16 mm, jotta kiinnitysholkki ei ota jigiin tai jyrsittävään materiaaliin kosketusta.

8 mm terällä tangon päätyyn reikä

Pistoterällä sopivan mittaisen holkin irrotus




Porasin holkkiin 3 mm reiän ja tein M4 kierteen kiinnitystä varten. 3,3mm poranterää ei tähän hätään ollut saatavilla, joten siitä syystä pienoinen muotovirhe reikää poratessa :D




Lopuksi sahasin M4 -kierteellä varustetusta koneruuvista lyhyen pätkän ja tein sen päätyyn rautasahan ja viilan avulla uran, josta ko. ruuvi voidaan kiristää.

Kuvassa valmis tuote:




Kustannuksia muodostui tähän kuluerään siis 9 euroa. Ainakin tässä vaiheessa olen tyytyväinen n. 40 euron säästöön. Samalla pääsi pitämään yllä metallisorvin käytön perustaitoja. Kunhan tässä jyrsimisvaiheeseen pääsee, niin voi todeta ajaako tämä saman asian kuin "kaupan laakeriterä".

Sitten ei muuta kuin jyrsimään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti