maanantai 25. elokuuta 2014

Rungon valmistusta part 1

Noniin, nyt päästäänkin jo varsinaiseen aiheeseen, eli rungon valmistamiseen. Tälle työskentelykerralle otin tavoitteeksi saada jo aikaisemmin höylätyn kansipuun liimattua runkoaihioon kiinni. Kaveri lupasi opiskelupaikallaan pitkän nauhan hiomakoneella hioa kansipuun määräpaksuuteen loppuviikosta, joten senkin takia homma oli hoidettava pois alta.

Aloitin höyläämällä runkoaihion 40 mm paksuuteen. Tein runkoon tarvittavat jyrsinnät ennen kansipuun liimaamista. Elektroniikkapotero ja urat johdotuksille olivat siis kyseessä. Elektroniikkapoteroa jyrsiessä pääsin toteamaan, että edellisessä blogitekstissä raportoitu laakeriterä toimi varsin mainiosti.




Ennen jyrsimellä ajamista porasin enimmät puut poteron kohdalta pois


Sitten ei muuta kuin jigi kiinni ja jyrsimään




Terässä ei aivan riittänyt pituus jyrsiä poteroa koko matkalta, joten loput jyrsin toiselta puolelta terän päässä olevalla laakerilla varustetulla terällä






Reikähän siihen tuli





Seuraavaksi vuorossa ovat johdotusten koloset





Ennen kansipuun liimaamista hetken mietin miten homma olisi järkevintä hoitaa, jotta kansi sattuisi oikealle kohdalle. Kohdistus oli siksi näinkin tärkeää, koska kansipuussa on toisessa reunassa melko ikäviä oksankohtia ja niiden ansiosta toiseen reunaan ei jää ylimääräistä juuri lainkaan. Päätin työstää kansipuun oikeaan muotoonsa, niin kohdistus onnistuu keskiviivan ja rungossa olevien ääriviivojen avulla.






Karkeat muodot ensin vannesahalla, sitten jyrsimellä loput





Ei riemulla rajaa kun DeWaltilla ajaa




Jigin kiinnityksessä päädyin käyttämään ruuveja, koska kaksipuoleista teippiä tai vastaavia yleellisyystuotteita ei tähän hätään ollut saatavilla. Sijoitin ruuvit sellaisiin kohtiin, jotka lopulta jyrsitään pois, eli kaulataskun kohdalle ja tallan kohdalle. Tälläkin kiinnityksellä jigi asettui aivan hyvin myös reunoilta kansipuuta vasten.

Pienoisia ongelmia seurasi jyrsinnän jälkeen jigin irrotusvaiheessa. Kaulataskun kohdalla ollut ruuvi katkesi (!) kun aloin irrottaa sitä. Yritin vielä pihdeillä kiertää näkyville jääneestä osiosta ruuvia pois, mutta eihän se siitä mihinkään lähtenyt. Päädyin sahaamaan kohdalta pienen palan pois. Kaulataskun tekemisen yhteydessä ko. kohta lähtee joka tapauksessa pois, joten silloin ruuvista olisi vain haittaa.





Lopuksi vielä koko paketti liimautumaan








Huomenna pääsee katsomaan tekikö Titebond tehtävänsä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti